Zdravotní rizika a dopady kouření na jednotlivce


Dopady kouření ovlivňují nejen tělesné zdraví, ale také duševní pohodu a celkovou kvalitu života jednotlivce. Kouření není jen o fyzické závislosti na nikotinu, ale i o vystavení se škodlivým chemikáliím v tabáku, což dramaticky zvyšuje riziko závažných onemocnění, včetně rakoviny, chronických plicních obtíží a srdečních chorob. Kouření snižuje délku života, což má negativní dopad na jedince, jejich rodiny a společnost jako celek. To se odráží v nárůstu nákladů na zdravotní péči, snížení produktivity a rostoucích případů chronických onemocnění. Kouření představuje výzvu pro veřejné zdravotnictví a je třeba se tomu postavit čelem a přijmout kroky ke snížení počtu kuřáků a zvýšení prevence mezi mladými lidmi. Poučení a osvěta jsou klíčem k tomu, aby lidé měli možnost udělat informované rozhodnutí ohledně kouření a jeho dopadů na vlastní zdraví.





Rizika kouření spojena s nejčastějšími onemocněními

Zde je shrnutí zdravotních rizik spojených s každým z těchto výrobků





Interpretace:


Nikotin je alkaloidní látka přítomná v tabákových rostlinách, která je hlavní zodpovědná za závislost na cigaretách a jiných tabákových výrobcích. Uměle je také přidávána do výrobků, jež tabák neobsahují. Je to silně návyková látka, která ovlivňuje centrální nervový systém. Její užívání je spojeno s kardiovaskulárními problémy, respiračními obtížemi, rizikem vzniku rakoviny, negativním vlivem na vývoj plodu během těhotenství a dalšími zdravotními komplikacemi.


Výrobky obsahující tabák
Nejvýznamnější složkou je tabák. Kromě nikotinu, obsahují další chemické látky a toxiny, které při kouření nebo konzumaci mohou být škodlivé pro zdraví.


Cigarety:
1,3 - 1,8 mg nikotinu Cigarety obsahují tisíce chemických látek, z nichž mnohé jsou toxické a karcinogenní. Zdravotní rizika zahrnují poškození dutiny ústní a dýchací soustavy, plicní onemocnění (např. CHOPN), zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění, rakovinu plic a další karcinomy, stejně jako vznik fyzické i psychické závislosti.


Doutníky:
13,3 mg nikotinu Užívání doutníků představuje stejná zdravotní rizika jako užívání běžných cigaret. Doutníky obsahují tabákový kouř a další složky, které mohou být toxické a karcinogenní.


Zahřívaný tabák:
0,3 - 0,8 mg nikotinu Zahřívaný tabák obsahuje méně škodlivých látek než cigaretový kouř, ale to neznamená, že je zcela bezpečný. Obsahuje nikotin, který je vysoce návykový a ovlivňuje kardiovaskulární systém a mozek. Dlouhodobé účinky užívání zahřívaného tabáku stále podléhají výzkumu.


Výrobky bez tabáku
S problematikou kuřáctví se pojí i výrobky, které samy o sobě neobsahují tabák, naopak ale obsahují velké množství nikotinu. Ve společnosti jsou tyto produkty často vnímány jako zdravější alternativa cigaret. Jsou ale opravdu bezpečné?


Elektronické cigarety:
0 - 20 mg nikotinu v 1 ml roztoku I přesto, že elektronické cigarety mohou obsahovat méně toxických látek než tradiční cigarety, stále existují zdravotní rizika spojená s vdechováním chemikálií přítomných v aerosolu. Problémem je však nedostatek regulace a informací o dlouhodobých účincích na zdraví. Elektronické cigarety také obsahují velké množství nikotinu a mohou způsobit fyzickou a psychickou závislost, zejména u mladých lidí.


Nikotinové sáčky:
4-50 mg nikotinu v sáčku Ačkoliv nikotinové sáčky nejsou tabákovými výrobky, stále obsahují nikotin, který má negativní účinky na zdraví. Užívání nikotinových sáčků zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob, ovlivňuje zdraví mozku a kognitivní funkce. Dlouhodobé užívání může vést k fyzické i psychické závislosti.



Statistika nádorů způsobená kouřením v Česku

Populační atributivní frakce jednotlivých zhoubných novotvarů
způsobených kouřením u žen i mužů v Česku v roce 2018





Interpretace


Podíl zhoubných novotvarů způsobených kouřením je u obou pohlaví jednoznačně nejvyšší u zhoubných novotvarů plic a hrtanu. U mužů je to více než 80 %, u žen přibližně 70 %. Velký podíl novotvarů způsobených kouřením můžeme pozorovat u obou pohlaví také u novotvarů rtu, dutiny ústní a hltanu, stejně jako zhoubných novotvarů jícnu. U mužů je dále kouřením způsobeno 38 % novotvarů močového měchýře, 32 % novotvarů ledvin a 30 % novotvarů jater. U žen můžeme výraznější podíl způsobený kouřením pozorovat u novotvaru močového měchýře (23 %), a slinivky břišní (21 %) u dalších novotvarů pak podíl klesá výrazněji než u mužů.



Kontext


Ačkoliv je kouření často spojováno s rakovinou plic, vede velmi významnou měrou také ke vzniku novotvarů v dalších částech dýchacího ústrojí. Zjednodušeně, nejvyšší podíl karcinomů připisovaných kouření je právě v oblastech těla, kudy tabákový kouř prochází. Kouření však způsobuje širší spektrum zhoubných novotvarů. Variabilita podílu mezi různými orgány vychází z různé citlivost tkání na karcinogenní látky obsažené v tabákovém kouři.


V podílu novotvarů způsobených kouřením existují nerovnosti mezi pohlavími. U mužů má kouření větší podíl na vzniku zhoubných novotvarů, pravděpodobně z důvodu vyšší prevalence i intenzity kuřáctví, naopak ženy kouří méně než muži, a tak získávají významnější prostor další rizikové faktory.


Oproti vysokému podílu u karcinomů dýchací soustavy jsou naopak nižší podíl nádorů způsobených kouřením mezi karcinomy tlustého střeva a konečníku. To poukazuje na pravděpodobný výraznější vliv dalších faktorů, jako je například strava či genetika.



Co se stane, když přestanete kouřit, nebo naopak budete v kouření pokračovat?





Interpretace:


Co se stane když přestanete kouřit?
Čím dříve přestanete, tím dříve pocítíte změny na vašem těle a na vašem zdraví.


Zdravotní benefity:

  • Již v prvním týdnu po zanechání kouření se sníží množství nebezpečného oxidu uhelnatého v těle se snížilo o polovinu, bude se obnovovat množství kyslíku v krvi
  • Zlepší se vám čich a chuť
  • Bude se vám lépe dýchat, protože vaše průdušky se začnou obnovovat. Zvyšuje se také vaše energie.
  • Krev bude proudit vaším srdcem a svaly mnohem lépe, protože se výrazně zlepší celková cirkulace.
  • Během roku se funkce vašich plic zlepší o 10 %, čímž se budou zlepšovat vaše problémy s dýcháním, sípání či kašel.
  • Po jednom roce se vaše riziko infarktu sníží na polovinu, v porovnání s obdobím, kdy jste kouřili.
  • Po 10 letech se vaše riziko úmrtí na rakovinu plic sníží na polovinu, v porovnání s obdobím, kdy jste kouřili.

Další benefity, když přestanete:


  • Zbavíte se nepříjemného zápachu. I když vy samotní zápach cigaret možná nevnímáte, Vaše okolí to jistě ocení.
  • Získáte hodinu volného času navíc každý den. Vykouření jedné cigarety zabere asi 5 minut a průměrný kuřák jich vykouří asi 12 denně.
  • Ušetříte peníze. Průměrný kuřák vykouří asi 4 krabičky cigaret týdně. To je 2200,- měsíčně. S těmito penězi se dá naložit lépe.
  • Zbavíte se nervozity v situacích, kdy si nemůže zapálit.
  • Získáte vlastní svobodu. Nebudete podřizovat svůj život závislosti.

Co když budete pokračovat s kouřením?


  • Vaše psychická i fyzická závislost se bude dále prohlubovat
  • Pleť bude dále stárnout výrazně rychleji, vaše prsty budou žloutnout, stejně jako vaše zuby
  • Dýchání pro vás bude čím dál obtížnější, stejně jako fyzická aktivita
  • Výrazně poroste vaše riziko chronických onemocnění dýchací soustavy
  • Riziko rakoviny plic a dalších karcinomů u vás vzroste na více než desetinásobek
  • Riziko infarktu a předčasného úmrtí bude dále strmě narůstat

Kontext:


Důsledky a náklady na roky života ztracené v důsledku kouření se v jednotlivých věkových obdobích životního cyklu jedince liší. Není stejné ztratit 10 let života v dětství nebo v mládí, jako je ztratit je ve vyšším věku. Článek ze španělských zdrojů CIENCIA CARDIOVASCULAR tvrdí, že se neztrácí pouze 10 let života, ale tyto ztracené roky jsou mladšími roky, které jsou nejdražší formou ztracených let. První interpretace spočívá v tom, že mladé roky jsou nejproduktivnější, kde příležitosti k akumulaci lidských zdrojů a kapitálu mají potenciál přinést vyšší výnosy (rozsáhlé období, které nás čeká k získání peněžních výnosů z těchto investic). Kromě toho jsou implicitní náklady spojené se ztrátou let vyšší i v mladších letech, kde se spotřeba statků a obecně volný čas plně neprožívá, pokud zdravotní postižení neumožňuje vyjádření takových preferencí. Stručně řečeno, náklady obětované příležitosti spojené se ztrátou mladších let jsou vyšší než náklady obětované příležitosti spojené se ztrátou starších let.


Pokud je vám 35 let a nějakou dobu kouříte, biologicky se očekává, že vám bude zhruba 45 let. Studie také uvádí, že přestat kouřit může umožnit získat zpět část těchto dříve biologicky ztracených let mládí.




Najděte nás
Darujme.cz
Determinanty zdraví
Kontakt
Data o zdraví
Ochrana
Licence

Vytvořené infografiky a zpracovaná data jsou zveřejněna pod licencí CC BY 4.0, to vám umožňuje si materiály stáhnout, upravit a zveřejnit při uvedení původu a odkazu na licenci. Vstupní data však často mají svoji vlastní licenci a je třeba si ověřit pravidla používání.

Ilustrace na webových stránkách: Storyset