Prevalence neklidného spánku a jeho dopady na ekonomiku


Průměrně strávíme třetinu života spánkem. Pro naše zdraví a pro fungování celého těla je tedy zásadní, aby byl spánek kvalitní a plnil své hlavní funkce, například regeneraci organismu a zpracování nových informací. Nicméně naše společnost je čím dál tím více zatížená poruchami spánku, které mají vliv nejen na jedince, ale také na zdravotní systém a fungování firem. Cílem článku bude mapovat prevalenci poruch spánku a její ekonomické dopady na společnost.



Prevalence neklidného spánku v Evropské unii v roce 2017

Graf ukazuje podíly osob trpících neklidným spánkem ve vybraných zemích Evropské unie v roce 2017, s bližším zaměřením na rozdíly mezi pohlavími.




Interpretace:


V první infografice najdeme data o neklidném spánku v 19 zemích Evropy. Neklidný spánek se definuje jako spánek, při kterém si jedinec neodpočine. Ten může být spojen s neschopností usnout, častým probouzením během noci a dalšími příznaky zhoršujícími kvalitu spánku. Data jsou rozdělená do tří částí: celkový odhad pro danou populaci, výskyt u žen a výskyt u mužů.Nejméně neklidného spánku vykazuje Finsko, kde se s ním potýká 10,5 % populace. Naopak v Portugalsku je s 22, 1 % jeho prevalence nejvyšší.
Česko se nachází na 11. pozici z 19 zkoumaných zemí s celkovou prevalencí 16,5 %. Konkrétně u žen evidujeme výskyt neklidného spánku v 19,4 % a u mužů tvoří tento podíl 13,6 %. Ve všech 19 zemích se neklidný spánek vyskytoval častěji u žen než u mužů. Největší rozdíl jsme nalezli v Belgii, kde má se spánkem potíže o 11,7 % více žen než mužů.


Kontext:


Přestože evidujeme značné rozdíly v prevalenci neklidného spánku mezi konkrétními evropskými státy, důvody jsou primárně spojené s individuální situací dotázaných, konkrétně s jejich zdravotním stavem. Nebylo prokázáno, že by specifické podmínky na národní úrovni měly přímý vliv na kvalitu spánku obyvatelstva.
Spánek narušuje mentální i fyzický stav. Největší dopad na jedince měly deprese. Zhoršení spánku má ve většině případů i přímý vliv na zdraví. Jedná se tedy o začarovaný kruh. Nemoci spánku jsou různorodé, dělí se převážně na dyssomnické, parasomnické či neurologické/organické poruchy. Prvně zmíněné mají vliv na kvalitu a délku spánku (například insomnie), druhá kategorie ozmačuje stavy, které jsou navozeny spánkem a nevyskytují se mimo něj, ku příkladu somnambulismus. Poslední zmíněné spánkové problémy jsou méně časté, můžeme zmínit syndrom spánkové apnoe, kdy mají pacienti závažné dýchací obtíže během spánku.


Ekonomické dopady nedostatku spánku v pěti zemích OECD v roce 2016

Nedostatek spánku není pouze zdravotním rizikem, ale má také významné ekonomické dopady.




Interpretace:


Na mapě je zobrazeno pět států OECD, konkrétně Kanada, Spojené státy americké, Velká Británie, Německo a Japonsko. U každé země je vypočítána celková částka, která byla ztracena kvůli nedostatečnému spánku zaměstnanců doplněna o odpovídající poměr HDP. Studie se zabývá dopady krátkého spánku na pracovní sílu v dané zemi a jeho vlivem na ekonomiku, a to ať už za zkrácenou dobou spánku stály poruchy spánku nebo k ní došlo na základě vlastního rozhodnutí. Jako příklad můžeme použít Německo, kde by tamní ekonomika vyprodukovala o 1 354, 74 miliard Kč ročně více v případě, že by všichni zaměstnanci spali 7 až 9 hodin denně. Tato částka odpovídá 1,56 % HDP.


Kontext:


Studie se soustředila na efekty nedostatku spánku na zaměstnance, konkrétně na snížení produktivity a dovedností, absenteismus a úmrtí. Pokud spí jedinec dlouhodobě méně než 6 hodin denně, zvyšuje tím riziko úmrtí o 13 %, což má z makroekonomického hlediska za následek snižování celkového počtu pracovní síly. Z toho důvodu, jak autoři studie uvádí, se bude dlouhodobě zvyšovat ekonomická ztráta z výše zmíněných důvodů.
Pandemie covid-19 tento trend ještě urychlila, protože virus značně zhoršil poruchy spánku. U přibližně 81,9 % nakažených pacientů se buď zhoršily anebo objevily nové příznaky spánkových poruch. Nejvíce zasaženy byly ženy a staří jedinci.




Najděte nás
Darujme.cz
Determinanty zdraví
Kontakt
Data o zdraví
Ochrana
Licence

Vytvořené infografiky a zpracovaná data jsou zveřejněna pod licencí CC BY 4.0, to vám umožňuje si materiály stáhnout, upravit a zveřejnit při uvedení původu a odkazu na licenci. Vstupní data však často mají svoji vlastní licenci a je třeba si ověřit pravidla používání.

Ilustrace na webových stránkách: Storyset