Plánování rodičovství


Vývoj plánování rodičovství ve 21. století má svůj základ ve 20. století, zejména v období od padesátých let dále. Významně se od té doby změnily preference i možnosti plánování rodiny, i když se tyto proměny v jednotlivých zemích velmi lišily. K různým způsobům plánování rodičovství v posledních letech přispívá lepší informovanost, možnosti antikoncepce, technologický pokrok i společenské změny. Tyto změny jsme zdokumentovali ve třech infografikách, které dokládají hluboké a často neviditelné změny v plánování rodičovství na globální i národní úrovni.



Plodnost v Česku a ve světě v letech 1800–2020 a související historické momenty

Dlouhodobé trendy v míře plodnosti doplněné o historické události spojené s rodinnou politikou a dostupností antikoncepce na národní i světové úrovni.




Interpretace:


Infografika ilustruje vývoj míry plodnosti v Česku a ve světě. Doprovodné popisky umístěné na křivkách popisují historický vývoj antikoncepce ve světě a komentují tak historické změny v trendu vývoje.

Kontext:


Klesající plodnost začala být patrnější se začátkem 20. století a nadále klesá, neboť se objevují nová technologická řešení antikoncepce. Zároveň docházelo k prudkému rozvoji zdravotní péče a snížení novorozenecké či dětské úmrtnosti, což významně přispělo ke změnám reprodukčního chování populace. V průběhu zobrazeného období také docházelo po celém světě k významným socioekonomickým událostem, které měnily průběh plánování rodiny. Tyto události se v jednotlivých zemích lišily, přičemž k rozdílné plodnosti v různých zemích přispívaly jimi uplatňované politiky. Tyto politiky mají vliv na plánování rodičovství, možnost umělého přerušení těhotenství a míru porodnosti.


Politika plánovaného rodičovství a nejrozšířenější forma antikoncepce v zemích Evropy v roce 2019

Hodnocení efektivity národních strategií zaměřených na přístup k antikoncepčním prostředkům, informacím o antikoncepci a poradenství v oblasti plánování rodičovství z roku 2023, doplněno o vizualizaci nejčastější formy antikoncepce.




Interpretace:


Ukazatel hodnotící přístup k používání antikoncepce sleduje efektivitu dostupnosti antikoncepčních prostředků, poradenství a dostupných informací. Ukazatel také hodnotí, jaký typ online informací mají uživatelé k dispozici, uživatelskou přívětivost informačních portálů a požadavky/podmínky pro předepsání antikoncepce. V tomto grafu se Česko umísťuje do třetiny zemí s nejhoršími výsledky, což naznačuje významný prostor pro zlepšení. Relativně slabý výsledek Česka v tomto hodnocení se vysvětluje tím, že chybí pokrytí ze strany zdravotních pojišťoven, lepší zajištění mladých lidí (do 19 nebo 25 let) a zranitelných skupin v této oblasti a skutečností, že není hrazena dlouhodobá antikoncepce s vratnými účinky (LARCs), která je při předcházení nechtěnému těhotenství účinná z více než 99 %, JAMA.


Kontext:


Ve většině evropských zemí je v oblasti antikoncepce patrný celkový pozitivní vývoj. Zdravotní pojišťovny hradí antikoncepci ve 20 evropských zemích.


Celosvětově platí pro používání antikoncepce a plánování rodiny zhruba tři hlavní soubory informací, OSN:


  • Antikoncepci nejvíce užívají ženy ve věkové skupině 25–44 let. Nejméně ji užívají ženy mladší 25 let.
  • Mnohé ženy a páry chtějí těhotenství odložit nebo mu předcházet. Očekává se, že plodnost bude po celém světě nadále klesat. Podle prognózy OSN dosáhne do roku 2050 celosvětově míra plodnosti 2,2 živě narozených dětí na jednu ženu a v roce 2100 to bude 1,9 dítěte.
  • Do roku 2022 se po celém světě zvýšil počet uživatelů moderní antikoncepce na odhadovaných 874 milionů oproti 457 milionům v roce 1990. Zároveň by 164 milionů žen rádo těhotenství odložilo, nebo by mu chtělo předejít, ale nepoužívají žádnou metodu antikoncepce.
  • Významnou roli při rostoucím používání moderních antikoncepčních prostředků hraje antikoncepce aplikovaná injekční formou. Nárůst v používání moderních metod antikoncepce ale roste v různých regionech jinou rychlostí. K rychlému nárůstu dochází ve střední a jižní Asii, v Latinské Americe, v subsaharské Africe, západní Asii a severní Africe. V regionu Oceánie s výjimkou Austrálie a Nového Zélandu a také v subsaharské Africe používá ale moderní způsoby antikoncepce asi jen polovina žen, které si přejí předcházet těhotenství.
  • Zvyšuje se možnost regulovat načasování založení rodiny. Pokud jde o plánování rodičovství, jsou celosvětově uspokojovány potřeby 77 % žen, což je oproti roku 1990 nárůst o 10 %.

Plánování rodičovství po pádu socialismu v Česku


Po roce 1989, kdy v Československu skončil socialistický režim, došlo k významným změnám v plánování rodičovství. Má se za to, že za těmito změnami stála změna v motivacích pro založení rodiny. S tím, jak se rozšířily možnosti vyššího vzdělávání a zvýšil tlak na kariéru, mladí začali vnímat nejistotu a rodičovství se stalo složitějším, začalo se více odkládat, Sobotka a kol.


Trendy rodičovství v Česku v letech 1995–2021

Dlouhodobé trendy ve věku rodiček dle pořadí dítěte, v nenaplněných potřebách antikoncepce a počtu dětí dle vzdělání matek




Kontext:


Mezi lety 1995 a 2005 se plodnost v Česku prudce snížila na historické minimum 1,3 dítěte na ženu. V tomto období došlo k posunu v postojích směrem k méně tradičním a méně na rodinu orientovaným hodnotám včetně méně formálnějších druhů soužití, například ke společnému bydlení nesezdaných párů. Zvýšil se počet dětí narozených mimo manželství, přičemž v roce 2006 jejich podíl překročil 33 %. Zvýšila se i rozvodovost a k obezřetnému plánování rodičovství přispěla i možnost užívání tzv. pilulky po. Všechny tyto faktory přispěly ke změnám v chování při plánování rodiny.


Průměrný věk prvorodiček se do roku 2021 zvýšil na 28,5 let oproti 22,5 letům v roce 1992, během 29 let tak prvorodičky zestárly o 6 let. Tento trend se spojuje s rozdílným přístupem k zakládání rodiny u osob s různou mírou dosaženého vzdělání. Další významná změna byla pozorována u podílů dětí narozených mimo manželství, jejich počet se od roku 1989, kdy jich bylo 7,9 %, do roku 2006 zvýšil na 33,3 %.


Diskuse


Plánování rodiny ve 21. století je výsledkem dlouhodobého vzájemného působení měnících se preferencí týkajících se rodinného života a širších možností při rozhodování o tom, jaký rodinný život si zvolíme. Podle prognóz se bude plodnost v budoucnu nadále snižovat a ve všech zemích bude antikoncepce dostupnější i ve svých moderních formách. Tato probíhající transformace odráží zásadní změnu společnosti, kdy místo tradičního pojetí rodiny nastupují dynamičtější a individuálnější přístupy k manželství, mateřství a vztahům.




Najděte nás
Darujme.cz
Determinanty zdraví
Kontakt
Data o zdraví
Ochrana
Licence

Vytvořené infografiky a zpracovaná data jsou zveřejněna pod licencí CC BY 4.0, to vám umožňuje si materiály stáhnout, upravit a zveřejnit při uvedení původu a odkazu na licenci. Vstupní data však často mají svoji vlastní licenci a je třeba si ověřit pravidla používání.

Ilustrace na webových stránkách: Storyset