Zdravotní rizika užívání drog


Užívání návykových látek představuje vážné hrozby nejen pro jednotlivce, ale i pro plod během těhotenství. Toxické účinky drog mohou způsobit vážná zdravotní rizika postihující fyzický i duševní vývoj nenarozeného dítěte. Tento článek se zaměřuje na nebezpečí spojená s užíváním drog během gravidity a zdůrazňuje, jakým způsobem látky mohou ovlivnit budoucí zdraví novorozence. Přestože některé matky přehlížejí rizika spojená s užíváním drog, je důležité si být vědoma své odpovědnosti nejen vůči vlastnímu zdraví, ale i zdraví svého dítěte.



Nebezpečí zneužívání návykových látek pro plod v těhotenství


Příznaky vystavení plodu účinkům návykových látek. Zneužívané drogy necílí pouze přímo na vyvíjející se mozek plodu, ale mohou působit prostřednictvím různých orgánů matky, včetně dělohy, placenty, srdce, plic a mozku.





Interpretace:


Působení návykových látek na plod může způsobit problémy při vývoji orgánů plodu. Užívání drog může také ovlivnit fyziologii matky, což může následně ovlivnit i plod. Dále je k dispozici schematické shrnutí účinků podle jednotlivých skupin drog na vývoj dětí. Vystavení plodu těmto látkám vyvolává celou řadu významných strukturálních a neurobehaviorálních deficitů. Třída drog, načasování, dávka a způsob příjmu zásadně určují dlouhodobé účinky na vývoj dítěte.


Kontext:


V případech, kdy byl plod v těle matky vystaven působení marihuany, trvalo těhotenství kratší dobu, děti měly nižší porodní hmotnost a vykazovaly nedostatky i v dalších růstových ukazatelích, NIH, NIH. Smith a kol. (2011) sledovali, jak i mírná expozice plodu metamfetaminem ovlivňuje jemnou motoriku u dětí do 1 roku věku, přičemž nejhorší výsledky byly pozorovány u dětí, jejichž matka v těhotenství požívala více této látky. Ve třech letech věku tyto rozdíly ale nebyly nadále pozorovány. Studie také ukázaly, že pokud byly děti v prenatálním stádiu vystaveny působení metamfetaminu, vykazovaly ve věku 3 a 5 let zvýšenou emoční reaktivitu a úzkostné a depresivní stavy. U dětí vystavených významnému působení této drogy byly v obou věkových skupinách pozorovány problémy s poruchou pozornosti a odtažité chování NIH. Podobně i v případě užívání amfetaminu na lékařský předpis i jeho nelegálního užívání matkou byla pozorována vyšší pravděpodobnost předčasného porodu, nižší porodní hmotnost a menší velikost novorozenců. NIH. Vystavení plodu účinkům kokainu bylo spojeno s významně vyšší pravděpodobností předčasného porodu, kratšího gestačního věku při porodu, menším obvodem hlavičky a nižší porodní hmotností. AJOG, Sciencedirect.


Kromě závažných zdravotních rizik spojených s užíváním návykových látek existují i behaviorální rizika související s jejich užíváním matkou v těhotenství. Jedním z důsledků jsou problémy ovlivňující kognitivní funkce a ovládání impulzivního chování, které se mohou projevit až poté, co dané dítě dosáhne dospělosti, a zvyšovat tak kriminalitu, UNODC.


Souvislost mezi užíváním návykových látek a psychickými problémy se také může pojit se vznikem psychických poruch. V dalších článcích nabízíme náhled na psychologický a sociální profil uživatelů návykových látek. Uvedené problémy jsou v tomto shrnutí považovány za vedlejší produkt užívání návykových látek ve společnosti. Zkoumáme i další sociální souvislosti užívání drog jako výskyt trestné činnosti a poptávka po léčbě závislostí.




Najděte nás
Darujme.cz
Determinanty zdraví
Kontakt
Data o zdraví
Ochrana
Licence

Vytvořené infografiky a zpracovaná data jsou zveřejněna pod licencí CC BY 4.0, to vám umožňuje si materiály stáhnout, upravit a zveřejnit při uvedení původu a odkazu na licenci. Vstupní data však často mají svoji vlastní licenci a je třeba si ověřit pravidla používání.

Ilustrace na webových stránkách: Storyset