Mapování situace a trendů užívání drog v Česku


Nelegální drogy mají závažné důsledky pro jejich uživatele, rodiny i pro systém. Proto je pro vládní orgány a zdravotnické organizace zásadní odhadnout rozšířenost drog ve společnosti. Shrneme nejnovější dostupné údaje a porovnáme je s evropským průměrem. Je nutné zmínit určité rezervy dat, protože tyto statistiky jsou pouze orientační. Ve skutečnosti mohou být dostupné údaje podhodnocené z důvodu studu a stigmatu uživatelů, a nelze se spolehnout ani na analýzy odpadních vod, dle kterých se stav sleduje. Srovnání statistik mezi jednotlivými zeměmi je taktéž ovlivněno jinou metodou sběru dat, či zvolenou metrikou. I přesto data umožňují nahlédnout do problematiky a udělat si obecnou představu o situaci. Soustředíme se především na pervitin, kokain, marihuanu a MDMA. Důvodem výběru těchto 4 drog je velmi vysoké povědomí ve společnosti a vyšší užívání v rámci Česka.





Úmrtí v důsledku užívání návykových látek v Evropské unii, Norsku a Turecku dle věku v roce 2021

Graf představuje procentuální podíl jednotlivých věkových skupin na úmrtnosti způsobené užíváním návykových látek.





Interpretace:


Ukazatel úmrtí v důsledku užívání návykových látek odkazuje na „počet osob, které zemřely v přímé souvislosti se zneužíváním nelegálních látek“, ke kterému obvykle dochází krátce po konzumaci těchto látek. Za příčinu úmrtí tedy bývá často označena otrava nebo předávkování, k čemuž může dojít v důsledku konzumace jedné látky nebo současného užití více látek včetně alkoholu nebo psychoaktivních látek.


Odhady počtu úmrtí způsobených drogami pravděpodobně podhodnocují jejich skutečné množství. Zároveň ne všechny země mají stejnou kapacitu pro vykazování těchto dat, což znesnadňuje odhad rozdílů mezi jednotlivými zeměmi. Navíc je třeba počítat s tím, že je v některých zemích stále omezen přístup k informacím z toxikologických informačních středisek a není tak možné plně zachytit, do jaké míry je užívání návykových látek skutečnou příčinou úmrtí. A konečně, data použitá k sestavení infografiky č. 1 nezahrnují úmrtí v důsledku nehod, násilí a sebevražd, při kterých mohlo sehrát roli i užití drog, ale pouze úmrtí v důsledku otravy nebo chronického onemocnění.


I přes tato omezení vyzývá infografika č. 1 k dalšímu hodnocení zdravotních dopadů souvisejících s užíváním návykových látek. Dále uvádíme stručný přehled vycházející z několika studií.


Kontext:


Sledování souvislosti mezi užíváním návykových látek a dopadem na zdraví představuje komplexní problém, o němž máme stále více informací.


Mortalita
Typy návykových látek, jejichž užívání je častou příčinou smrti, se v jednotlivých zemích výrazně liší. Například v Dánsku odpovídají za 96 % úmrtí přímo souvisejících se zneužíváním návykových látek opioidy, přičemž v Česku je to 28 %. Liší se i trendy úmrtí v různých letech a v různých věkových skupinách, mezi roky 2012 a 2021 se o 69 % zvýšil podíl úmrtí v důsledku předávkování ve věkové skupině 50-64 let. Pokud jde o genderové složení uživatelů drog a jejich úmrtí v důsledku návykových látek, byly v roce 2021 pozorovány v členských státech EU, Turecku a Norsku významné rozdíly - muži představovali 79 % a ženy 21 %. Konkrétně v Česku v těchto statistikách muži představují 67 % a ženy 33 %, EMCDDA. Studie uvádějí, že riziko úmrtí u jedinců užívajících drogy heroin a kokain je v odpovídající věkové skupině významně vyšší než u vrstevníků, kteří tyto návykové látky neužívají, NCBI.


Kromě samotné mortality je nutné objasnit i zdravotní zátěž související s užíváním návykových látek. K dispozici máme několik kohortových studií a metaanalýz, které se zabývaly vlivem užívání drog na chronická onemocnění. Užívání návykových látek je obecně spojeno s akutním, subakutním a chronickým poškozením duševního i fyzického zdraví, EMCDDA.


Injekční aplikace návykových látek jako přímá příčina zdravotních dopadů
Jedno z hlavních zdravotních rizik spojených s užíváním návykových látek vzniká při jejich podání injekcí. Tato aplikace drog může vést k infekcím včetně hepatitidy, HIV/AIDS, sexuálně přenosných chorob či endokarditidy. Nové případy HIV jsou podle odhadů důsledkem injekčního užívání drog ve 4,8 % případů a 9,8 % u nových případů AIDS. V roce 2016 byla injekční aplikace drog příčinou nakažení virem HIV u 20 % nakažených mužů a 21 % nakažených žen. NCBI. Infekční endokarditida, která se stále častěji objevuje u mladých uživatelů návykových látek, si může vyžádat operaci srdce a může zapříčinit i sepsi a úmrtí. NIH.


Chronická onemocnění
Studie vykazují rozporuplné závěry, pokud jde o vztah mezi užíváním návykových látek, jako jsou heroin, fentanyl, analgetika a další opioidy, a rakovinou. Užívání opioidů se dává do souvislosti s růstem nádorů, nicméně jiné studie naznačují, že jej mohou potlačovat. Na výsledek má často vliv to, o jaký typ rakoviny se jedná, jaká je dávka opioidu a forma podání, PSYCHIATRIKI. Zkoumání vztahu ještě více komplikuje fakt, že opioidy jsou u pacientů s rakovinou často předepisovány pro úlevu od bolesti. Důkazy nejsou jednoznačné ani v případě marihuany.


Jedna ze studií ukazuje, že užívání legálních i nelegálních návykových látek zvyšuje zánětlivou aktivitu na molekulární úrovni, což podle zjištění hraje zásadní roli při vzniku řady chronických onemocnění, a to včetně rakoviny, PSYCHIATRIKI. Mezi takové návykové látky patří mimo nelegálních drog i alkohol a tabák. Důkazy také naznačují, že s užíváním návykových látek souvisí záněty nervů, NIH.


Problémy s duševním zdravím
Studie se pokusily zjistit i souvislost mezi užíváním drog a problémy s duševním zdravím. U lidí, kteří trpí schizofrenií a zároveň užívají drogy, se uvádí souvislost se ztrátou šedé hmoty v limbické a prefrontální oblasti mozku, PUBMED. Jiná studie zjistila, že u lidí, kteří prožijí psychózu vyvolanou návykovými látkami, se později vyvine trvalá psychická porucha, například schizofrenie, ACADEMIC OUP.


Vliv užívání návykových látek na plod
Podobně užívání návykových látek těhotnou matkou ohrožuje i plod v děloze. Jedná se o choulostivou situaci z etického hlediska, protože rozhodnutí matky zde ovlivňuje život jiné lidské bytosti, která se vyvíjí v jejím lůně. Znamená to, že je v ohrožení nejen potenciální kvalita budoucího života dítěte, ale také samotný život plodu v děloze.



Dlouhodobé trendy užívání drog v Česku mezi roky 2003-2020

Souhrnný přehled absolutních počtů osob rizikově užívajících návykové látky, doplněný o specifické trendy v užívání pervitinu a opioidů.





Interpretace:


V grafu je zobrazen vývoj prevalence drog v Česku mezi lety 2003 a 2020. Celkově se situace nevyvíjí pozitivně. Neustále narůstá počet narkomanů užívajících drogy rizikovým způsobem, kdy se jedná především o toxikomany, kteří si tyto látky aplikují do těla injekční stříkačkou. Totéž lze říct o počtu uživatelů metamfetaminu.


Kontext:


Z historického hlediska bylo užívání drog v rámci Československa podobné jako ve zbytku Evropy. Nicméně za komunistického režimu se trendy změnily, protože mezinárodní obchod byl značně omezen. To vedlo mimo jiné ke vzniku malých výroben pervitinu, které lze na území ČR pozorovat dodnes. Lokální nabídka a snadná dosažitelnost metamfetaminu tak vedla k jeho oblibě u českých uživatelů drog. Během komunismu se rozšířily i další závislosti, například závislost na alkoholu, což může být jedním z důvodů, proč česká společnost v současnosti dosahuje špatných výsledků v některých ukazatelích souvisejících s drogami. Jinými slovy, sociální determinanty, jako například nepříznivé rodinné prostředí zatížené závislostmi, může částečně vysvětlit současnou situaci, protože mladší generace může imitovat chování rodičů/prarodičů. Po sametové revoluci se nabídka drog v Česku opět zvýšila stejně jako škála nabízených psychoaktivních látek, nicméně pervitin si na trhu udržel silnou pozici. Důležitou roli v nové demokratické společnosti sehrály nevládní organizace, které poskytovaly specializované služby uživatelům drog a do jisté míry suplovaly stát. V současnosti hrají státní zdravotnická zařízení mnohem důležitější roli než v minulosti a nabízejí širokou škálu specializovaných služeb.



Nejčastěji užívané návykové látky v Česku 2020

Průzkum frekvence užívání vybraných návykových látek (%) ve věku 15 až 64 let — Amfetaminy, Kokain, Konopí, MDMA. Doplněno o porovnání s vybranými zeměmi a průměrem Evropské unie.





Interpretace:


Výše uvedená infografika mapuje odpovědi respondentů na otázku, zda danou drogu užívali v posledním měsíci / v posledním roce / minimálně jednou v minulosti. Je důležité rozlišit tyto časové úseky, protože nám vypovídají o míře užívání v dané zemi. Je totiž pravděpodobné, že ti, kteří užívali drogu v období posledního měsíce, ji užívají nepřetržitě, a jsou tedy silně závislí. Ti, kteří látku užívali v období jednoho roku, mohou drogu konzumovat buď jako taneční drogu, anebo se jedná o jedince s nižší/střední závislostí. A nakonec u respondentů, kteří uvedli, že drogu vyzkoušeli, se mohlo jednat o jednorázové užití, nebo se může jednat o vyléčené narkomany.


Co se týče výsledků, není uvedeno, jaké množství drogy dotyčný užíval, tedy o jak závažnou závislost se jedná. Nicméně z hlediska podílu populace užívající amfetaminy, není situace tak alarmující, jak by se dalo očekávat, protože Česko je 0,3 % nad průměrem EU, což je sice špatný výsledek, ale nikoliv kritický. Pokud jde o sousední země, evidujeme po Rakousku druhý nejvyšší výskyt užívání. Tamní podíl užívání je přitom vyšší ve všech 3 časových intervalech.


V porovnání s amfetaminy je situace s kokainem podstatně rozdílná. Především je nutné zdůraznit, že v rámci Česka je užívání kokainu pod průměrem EU, který činí 5 %. Pokud jde o srovnání se sousedními zeměmi, je u nás situace horší, s výjimkou Rakouska, kde se eviduje výrazně vyšší užívání kokainu. Kokain se vyskytuje obvykle ve vyšších sociálních třídách, a to vzhledem k vysoké ceně drogy.


Dále tato statistika ukazuje vysokou míru užívání konopí v Česku ve srovnání s evropským průměrem i sousedními zeměmi, neboť s touto drogou má zkušenosti již téměř třetina české populace. Češi jsou dokonce na prvním místě v Evropě v posledním roce výzkumu. Jedná se tedy o vůbec nejčastěji užívanou drogou v Česku, což je v souladu s trendem v Evropské unii.


Stejně jako u konopí je míra užívání MDMA v naší společnosti opět nadprůměrná. V případě této drogy jsou výsledky výrazně vyšší než průměr v EU i v sousedních zemích. Kritický je zejména vysoký počet respondentů, kteří tuto drogu již minimálně jednou vyzkoušeli, což ukazuje, že současné protidrogové kampaně, týkající se MDMA, nejsou ve srovnání s ostatními zeměmi účinné. Aktivních uživatelů MDMA je nicméně poměrně málo, což by mohlo poukazovat na nespokojenost s touto drogou, protože v opačném případě by bylo opakované užívání vyšší jako v případě marihuany.


Kontext:


Metamfetamin patří do skupiny amfetaminů, což jsou stimulační látky, které urychlují přenos signálů mezi mozkem a tělem. Účinky drogy se liší na základě mnoha faktorů, jako je zdraví jedince, prostředí při užívání a množství látky. V rámci Česka se jedná o nejrozšířenější tvrdou drogu s velice závažnými zdravotními následky.


Nadprůměrné užívání metamfetaminu v naší společnosti přímo souvisí s jeho dostupností. V rámci Česka je historickým trendem vyšší počet malých varen, což ztěžuje práci policie. Metamfetamin se masově vyráběl mimo jiné z volně prodejných léků s obsahem pseudoefedrinu, což vedlo ke změně legislativy, kdy byl omezen prodej těchto přípravků v lékárně na osobu, která navíc musela předložit svůj občanský průkaz. Tato droga je pak prodávána lokálně i mezinárodně, především do sousedních zemí. Nicméně roste počet výrobců drog, kteří přesouvají svou výrobu do zahraničí a finální produkt pak vyvážejí zpět do Česka. Souvisí to s tím, že právní postihy jsou v některých zemích v zahraničí méně přísné a zároveň, že mají snazší přístup k chemikáliím používaných používaným v procesu výroby drog. To znamená, že vnitrostátní boj proti drogám je účinný. Nicméně jelikož se do země dováží stále více léků používaných k výrobě drog, je třeba vyčlenit více prostředků na ochranu hranic před dovozem nelegálních látek. Vyšší poptávka po metamfetaminu vyrobeném v zahraničí je spojená s koncovou nižší cenou, protože výroba probíhá ve větším měřítku než v samotném Česku.


Co se týče kokainu, produkce na mezinárodní úrovni neustále roste, což snižuje konečnou cenu pro uživatele a zvyšuje jeho dostupnost. Tato látka, která spadá do kategorie stimulantů, se přepravuje do přístavů v západní Evropě, což vede k větší koncentraci této drogy v dané lokalitě. Druhým důvodem nižšího výskytu ve střední a východní Evropě je vyšší cena. Nicméně kvůli navyšující se kupní síle české populace se zvyšuje i spotřeba kokainu. Tento nárůst spotřeby a nabídky lze nepřímo pozorovat díky množství zabavených drog v rámci posledních několika let. Rok 2022 přinesl rekordní záchyt přibližně 1200 kg, což je 49krát více než v roce 2018. Čistota drogy se zvyšuje i v Česku a lze ji odhadnout na přibližně 45 %.


Konopí patří do kategorie kanabinoidů a rozděluje se legislativně podle koncentrace THC, což je psychoaktivní látka. Pokud je koncentrace vyšší než legislativně stanovený limit, tak se už nejedná o konopí, ale o marihuanu. V Česku je ilegální pěstování marihuany převážně pokryto menšími producenty. Tato taneční droga je ve společnosti vnímána jako méně nebezpečná, ale opak je pravdou. Její uživatele mohou postihnout různá zdravotní rizika jako například závislost. Na základě studie provedené v Austrálii v roce 2019 THC přítomné na nelegálním trhu obsahovalo v některých případech i další drogy, jako je kokain nebo metamfetamin. Uživatelé THC se tedy mohou stát i nepřímo závislými na tvrdých drogách.


Digitalizace se ve společnosti projevuje i v oblasti stínové ekonomiky, neboť roste prodej drog on-line, což zahrnuje platformy darknetu a dokonce i sociálních sítí. Vláda bude muset najít způsob, jak na tento trend reagovat, protože u dětí může být zvýšené riziko, že spadnou do pasti drog. Tato změna v distribuci se týká zejména drogy ze skupiny amfetaminů, MDMA, jež se dováží především z jiných evropských zemí. Čistota této drogy na českém trhu se pohybuje okolo 45 % a nabízí se v různých formách, například jako bonbon, aby se jevila méně škodlivě a upoutala mladistvé.



Závěr a výhled do budoucna


Sortiment dodávaných drog se neustále rozšiřuje, což představuje výzvu pro stát, protože zdravotnický systém musí být připraven na léčbu nových forem závislostí a předávkování. Legislativa musí být také aktualizována, aby byla schopná čelit novým nelegálním látkám, stejně tak bezpečnostní složky musí zdokonalovat technologie používané k odhalování nových forem. Jedná se o nepřetržitý boj, který je třeba vést v zájmu zachování veřejného zdraví. Je nutné předvídat a předcházet novým hrozbám jako například rozšíření užívání velmi silných látek, jako je fentanyl, který je až 100krát silnější než morfin a mění podobu drogové scény zejména v Severní Americe, neboť se stal hlavní příčinou předávkování u uživatelů drog a vyvolává velké obavy o veřejné zdraví napříč světem.




Najděte nás
Darujme.cz
Determinanty zdraví
Kontakt
Data o zdraví
Ochrana
Licence

Vytvořené infografiky a zpracovaná data jsou zveřejněna pod licencí CC BY 4.0, to vám umožňuje si materiály stáhnout, upravit a zveřejnit při uvedení původu a odkazu na licenci. Vstupní data však často mají svoji vlastní licenci a je třeba si ověřit pravidla používání.

Ilustrace na webových stránkách: Storyset